Oppdag naturen med truger

Truger

Det er faktisk ingen overdrivelse å si at man kan oppdage helt nye sider ved naturen med truger. Det er nesten ufattelig hvor mange andre ting av aktiviteter og hobbyer man kan utføre ved og i tillegg ha et par ordentlige truger. Man kommer seg frem til steder som man ikke kan hverken gå til på beina, eller kjøre bil til. Trugene blir et fremkomstmiddel slik at en kan gjøre andre ting.

Hyttetur

Her i Norge er det mange som har hytter på fjellet, vidda eller dypt inne i skogen. Vi snakker om hytter som ligger litt for seg selv i motsetning til de som har hytter i slike hyttefelt som av og til kan minne om vanlige boligfelt.

Hyttetur med truger

Mange av disse koselige hyttene har ikke bilvei helt frem til døren. Ofte må man parkere et stykke lengre unna og avstanden kan for noen være ganske lang. På våren, sommeren og høsten er ikke dette noe problem. Har man pakket mye bagasje så er det bare å gå flere turer og man planlegger etter dette og de fleste syns at det er en del av sjarmen.

Vinteren kan være en helt annen sak. Slike hytter ligger av og til i svært ulendt terreng og med snø blir det ofte tungt og vanskelig å ta seg frem til hytten i nysnøen. Med truger i bilen så kan man bare smette trugene på, gå til hytten og for eksempel hente akebrett eller kjelke til å frakte bagasjen fra bilen. Trugene gjør hele forskjellen. Og i tillegg får man truger til hele familien slik at barna kan ha egne og dermed ferdes enklere til og rundt hytta.

Aktiviteter på hytta

Når man først er på hytta så ønsker man selvfølgelig å kunne gjøre aktiviteter utendørs, selv om det er utrolig deilig å slappe av foran peisen inne.  Trugene er jo ikke bare til praktisk bruk for å komme seg fra bilen til hytta. Bruk trugene til å utforske terrenget og naturen rundt hytten.

Aktiviteter på hytta

Hvis man er på en hytte som ikke har bilvei frem til døren, da er det mest sannsynlig vilt terreng i området hytten ligger i også. Er man ved et fjell så egner trugene seg perfekt til å forsere seg oppover mellom trær i kratt og skog, helt til toppen av fjellet. Er det mulig å stå på ski så kan man gå oppover i nysnøen på trugene med ski på ryggen. Ingenting er så befriende som å renne ned fjellet på ski i løssnø. Man oppdager verden på en helt annen måte for ingen har gått der før deg. Ingen løyper eller tråkk, bare deg og løssnøen i naturen.

Er man derimot i nærheten av for eksempel et ferskvann på vidda eller fjellet, så kan man gå på trugene frem til vannet. Fantastisk måte å tilbringe dagen med isfiske og andre aktiviteter, eller bare ta turen for selve turen.

Ulike typer truger

Før i tiden var det en typisk truge, men i dag får man flere forskjellige som er beregnet til ulike formål. En får også ulike typer truger til barn og alle typer kommer i forskjellige prisklasser.

Ulike typer truger

Det er en truge for alle. Hvis man skal kjøpe seg et par så sjekker man ofte lokale sportsbutikker først. Man skal ikke fortvile hvis man føler at utvalget er noe dårlig og at man ikke finner det man kanskje hadde sett for seg. Det beste utvalget av kvalitetstruger finner man som oftest på nettbutikker som spesialiserer seg på kvalitetstruger fra kjente produsenter av toppklasse. Et av disse merkene er for eksempel den franske produsenten som lager TSL truger.

De ulike trugene har egenskaper som gjør at de egner seg til noe forskjellige formål.

  • TSL hyperflex truger er for eksempel avanserte og svært lette av vekt. Disse passer ypperlig til å bruke i ulendt terreng. Disse er i tillegg svært fleksible.
  • Noen truger har blant annet helløft som gjør dem bedre til å bruke i oppoverbakke som ved for eksempel fjellturer.
  • Krevende turer krever truger som har ekstra godt grep. Man får kjøpt truger med ekstremt godt grep både sideveis og i lengderetningen. Disse har som ofte gripeklør.
  • Standard truger er såkalte allround truger. De passer til det meste og er ofte den man velger så sant man ikke har et spesielt behov i tankene. Det er disse som også pleier å komme i ulike barnestørrelser.

Kombiner hobbyer

En av de beste årsakene til å skaffe seg truger er jo å kunne bevege seg fritt i alle typer ulendt terreng på vinteren i løssnø. Ved å kunne gjøre nettopp dette så åpner det opp for muligheten til å kombinere aktiviteter og hobbyer som turgåing i naturen på vinteren med blant annet fotografering. Mange som er glad i naturen og også fotografering finner truger til å være et ypperlig hjelpemiddel slik at det er mulig å ta perfekte vinterbilder.

Se for seg trær med greiner tunge av løssnø som glitrer hvitt i solen. Og med urørt snø på bakken kan man være heldig å få tatt noen flotte øyeblikksbilder av dyr eller fugler siden man er på steder uten biler og mennesker.

Truger for hele familien

I travle hverdager kan det være fint å gjøre noe med barna på steder som ikke er stappfulle av mennesker. Man står i kø nesten alle steder man skal og det føles godt å få en pause fra tettpakkede steder som kino, kjøpesenter, bowlinghaller eller slalåmbakker.

Kjør av gårde med barna til et friluftsted i naturen som ingen andre er ved. Ta med truger, akebrett og niste. Det er en fredelig og gøy opplevelse å gå med trugene i snøen til man finner små bakker man kan ake ned. Barna har en flott opplevelse med både å gå med selve trugene og med oppgaven med å finne akebakker. Slike aktiviteter gir familien kvalitetstid sammen uten andre forstyrrelser. En skaper minner sammen og finner flotte øyeblikk som blir til fine bilder. I tillegg vil alle være fysisk aktive og kunsten med å mestre å gå på truger er noe alle barn vil komme til å både synes er gøy og berikende.

Kilde:

https://www.robito.no/kategori/vintersport/truger/