Du trenger ikke være gartner for å få til en pen Thujahekk

Thujalanter

Med sin ofte velformede fasong og flotte grønnfarge ser kanskje en Thujahekk krevende ut å få til. Mange er nøye med hvordan de ønsker å frisere sin Thujaplante, og med hyppig trimming vil ikke bare hekken holde seg velformet, den vil også beholde sin flotte og friske grønnfarge. Likevel er det ikke så mye som skal til for å sørge for at Thujaen er fornøyd med sitt nye hjem, og du trenger slettes ikke være gartner for å få det til.

Enkel og rask planting

Når du skal plante din første Thujahekk er det noen få ting som er viktig å tenke på. Thujaen trives for eksempel godt i perioder med høy fuktighet, og det vil derfor være mest gunstig å plante Thujahekken på våren før solen er som varmest. Høsten kan også fungere godt, men velger du som mange andre å plante hekken om sommeren er det også viktig at du sørger for tilstrekkelig vanning.

En annen ting som er viktig for resultatet er å vurdere hvor langt du ønsker det skal være mellom hver plante. Gjør deg opp noen tanker om dette før du begynner å grave ned røttene. Det skal være mellom 05,-1 m mellom hver Thuja hekkeplante. Med større avstand enn dette risikerer du en tynn og mager hekk som ikke dekker for innsyn og ser ujevn ut i formen. Når du har gravd ned en rot, sørg for å trampe ned jorden tilstrekkelig sånn at planten står stødig. Strø over litt gjødsel og vann godt. Gjenta prosessen på alle røttene til hele hekken er plantet. Du kan gjerne legge et lag med bark over røttene helt til sist for å hindre ugress og stenge inne fuktighet.

Stell og trimming

Thujaen trenger litt ekstra omsorg og kjærlighet like etter planting, derfor er det ikke noen god idé å plante din nye hekk like før du tar av sted på en to-ukers ferie. Likevel er det lite som skal til i det lange løp hvis du har gjort det riktig fra start. Som nevnt over trenger en Thujaplante mye fuktighet for å vokse til en flott og frisk hekkeplante. I starten er dette spesielt viktig, og hekken bør derfor vannes omtrent daglig de første par ukene. Etter denne perioden er det nok å vanne et par ganger i uken, og etter en måned kan du gå over til å vanne én gang i uken. Du bør likevel hele tiden være obs på tørkeperioder, og vurdere om det er aktuelt å vanne oftere. Etter ca. et halvt år vil det ikke lenger være nødvendig å vanne, da treet vil klare seg selv.

Friseringen av treet krever likevel litt arbeid, også når treet er fullvoksent. Vi anbefaler å beskjære hekken 1-2 ganger i året for å bevare fasong og sørge for at treet holder seg fint og grønt. Det er viktig å huske å beskjære toppen av Thujaen så fort hekken har nådd ønsket størrelse. Vær obs på at den beste perioden å klippe er fra våren etter telen har gitt seg, og frem til sensommeren.

Kilde: Thujaplanet.com